Sportslig utvikling:

• Viking Elite Rekrutt, 2. divisjon
  • Viking Elite Junior, Bring- og Lerøy-serien

Historien om Viking Håndball

Allerede i 1945 tok Idrettslaget Viking – som det den gang het – opp håndball på sitt program. Frem til Hetlandshallen kom ble alle kampene spilt utendørs på Gamlingen – de første årene på grus – senere på asfalt.Da Hetlandshallen kom i 1971 ble dette Viking sin hjemmehall. Klubben satset på å bygge opp et miljø rundt hallen noe den har vært trofast på i alle år.

I 1986 skilte avdelingene innenfor IL Viking lag, og Viking Håndballklubb ble stiftet 21. mai 1986.

Satsingsperioden startet samme år, og målsettingen var å rykke opp fra 3. divisjon til 1. divisjon (høyeste divisjon den gang). Det ble utarbeidet en konkret handlingsplan. Første året rykket klubben opp i 2. divisjon og var nær ved å rykke opp i 1. divisjon allerede i 1987, men tapte kvalik-kampen mot Kristiandsand med ett mål foran 1300 tilskuere i Hetlandshallen. Sesongen derpå vant klubben 2. divisjon og var klar for 1. divisjon. Samme sesong nærmere bestemt 7. januar 1989 hadde klubben spilt seg frem til en historisk finale i NM mot SIF. Foran nærmere 6000 tilskuere i Stavanger Idrettshall vant klubben den historiske kampen med 21-17, og dermed sin første NM titel.

Nye handlingsplaner ble utarbeidet. Klubben var med å kjempe i toppen av norsk håndball i en tiårsperiode. Viking Håndballklubb har fått kjenne smaken på suksess i form av blant annet å vinne NM 4 ganger 1989, 1994, 1996 og sist i 2000. Klubben ble seriemester i Gildeserien i 1998.Klubben deltok i denne perioden med flere Europacupkamper. Beste prestasjon her var å komme til semifinale i 1997.

En rekke faktorer har vært avgjørende for suksessen. Kontinuitet, ansvar og smidig samarbeid står sentralt, samt viktige nøkkelpersoner som Arvid Løkke, Arne Johnsen, Henning Kavli Olsen, Øystein Bratteli, Gunnar Øystein Helgevold, John Lunde, Tollak Melberg, Øyvind Gilje, Arild Jørgensen, Arne Jacobsen og mange mange flere.

Den 17. februar 2000 sa et ekstraordinært årsmøte med blandete følelser ja til fusjon mellom SIF og Viking. En fusjon som innebærer en felles elitesatsing via Stavanger Håndball. Viking Håndball og SIF består som selvstendige klubber med fokus på selve ungdomsarbeidet. SIF med Norges største ungdomsavdeling, en historikk som tilsier deltakelse i eliteserien gjennom hele 1980- og 1990-tallet skal kombineres med Vikings kriterier for sin store sportslige suksess.

Etter sesongen 2008/2009 strandet samarbeidet mellom Stavanger Håndball og SIF, noe som resulterte at SIF trakk seg ut. På ekstraordnært årsmøte 16.09.09 ble det besluttet at sesongen 2009/2010 endrer Stavanger Håndball navn til Viking Håndball.

Vi er definitivt av den oppfatningen at den nye “babyen” som vokser opp blir både sterk og spennende. Vi ser for oss en verdiskaping på flere plan, bl.a. under områdene marked, publikum og arrangement. Rent sportslig tror vi på en realisering av våre høye målsettinger. Denne sportslige satsingen skal forankres i en sunn og trygg økonomisk hverdag.

Vi håper og tror en felles elite- og bredde satsing i Viking, en stadig sterkere lokal profil og et godt rekrutteringsarbeid, først og fremst skal bidra til økt entusiasme og identitet rundt laget.

VIKING HÅNDBALL ER NÅ ÉN FAMILIE IGJEN

Viking Håndball spiller sine hjemmekamper i Stavanger Idrettshall (Storhallen).